ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΑ

 Τα ανθοϊάματα είναι ένα δώρο από τη φύση και μας παρέχουν θαυμάσιες θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι υψηλής δόνησης  ενεργειακά υγρά σκευάσματα που φτιάχνονται από τα ανθοφόρα μέρη του φυτού και απευθύνονται στην συναισθηματική, νοητική και ψυχολογική ευεξία του ατόμου.

Κάθε λουλούδι ή φυτό έχει μια ιδιότυπη ενεργειακή δόνηση η οποία μεταφέρεται μέσα στο ανθοϊαμα και μέσω της ανθοθεραπείας αυτές οι δονήσεις μεταδίδονται στον άνθρωπο. Ουσιαστικά το ανθοϊάμα συγκρατεί μέσα του τη ζωτική δύναμη του φυτού και τις θετικές ιδιότητές του, τις οποίες μεταφέρει στον άνθρωπο ώστε να τον βοηθήσει να ανεβάσει το επίπεδο της συνειδητότητάς του.

Η ανθοθεραπεία είναι μια φυσική εναλλακτικη/συμπληρωματική θεραπεία που απευθύνεται και βοηθά:

  • στον μετασχηματισμό αρνητικών ιδιοσυγκρασιακών χαρακτηριστικών και πεποιθήσεων που εμποδίζουν το άτομο να διαμορφώσει υγιείς και ευτυχισμένες σχέσεις με τους άλλους.
  • στην απαλλαγή απο αρνητικά συναισθήματα, φόβους κ.λ.π.
  • στην διεύρυνση της αντιληπτικότητας του ατόμου
  • στην ενεργειακή προστασία του ατόμου
  • στη θεραπεία ψυχοσωματικών ασθενειών
  • στην απαλλαγή από καταστροφικά μοντέλα συμπεριφοράς
  • στην απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού του ατόμου
  • στην αυτοαποδοχή
  • στην αυτοπραγμάτωση του ατόμου
  • στη βελτίωση των σχέσεων με τους άλλους και πολλά άλλα. 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΩΝ

Τα ανθοιάματα δεν είναι νέα μορφή θεραπείας . Στα συγγράματα του Ian White‘ Bush Flower Healing -  Bush Flower Essences’ αναφέρεται ότι οι Αυστραλοί ιθαγενείς χρησιμοποιούσαν ιάματα για να θεραπεύσουν συναισθήματα όπως έκαναν και οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι. Επίσης υπάρχει μια μακρόχρονη παράδοση θεραπείας με ανθοϊάματα στην Ινδία, Ασία, Νότια Αμερική καθώς και στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα. Ο Hildegard von Bingen (12ος αιώνας) και ο Παράκελσος (15ος αιώνας) έγραψαν για το πως συνέλλεγαν λουλούδια από διάφορα ανθοφόρα φυτά για να γιατρέψουν θέματα υγείας.

Αυτή η θεραπευτική μέθοδος  ήρθε ξανά στη γνώση της ανθρωπότητας μέσω του Βρετανό ιατρού ,ομοιοπαθητικού και βοτανολόγου  Dr. Edward Bach , ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα το 1930 το πρώτο επίσημο σύγγραμμα για τα ανθοϊάματα με τίτλο “The Twelve Healers & Other Remedies”.

Ο ιατρός Εντ. Μπάχ ανακάλυψε τα πρώτα 38 ανθοϊάματα που αποτελούν πλέον τη συλλογή Ανθοϊαμάτων Μπαχ όταν άρχισε να ψάχνει για μια πιο φυσική μέθοδο που θα θεράπευε την αιτία της ασθένειας των πελατών του και όχι τα συμπτώματα.  Έγραφε χαρακτηριστικά στα συγγράματά του ότι «η ασθένεια είναι το αποτέλεσμα σύγκρουσης  μεταξύ Ψυχής και Νου και μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με πνευματική και διανοητική προσπάθεια. Η ασθένεια εάν την αντιμετωπίσουμε σωστά θα γίνει αφορμή να διορθώσουμε τα λάθη μας, να αναπτυχθούμε και να γίνουμε καλύτεροι. » και

«Για να έχουμε πλήρη θεραπεία είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν οι καλύτερες φυσικές μέθοδοι θεραπευτικής και παράλληλα να προσπαθήσουμε να αποβάλλουμε τα ελαττώματα του χαρακτήρα μας. Η οριστική και πλήρης θεραπεία έρχεται από μέσα, από την ίδια την Ψυχή, που ακτινοβολεί αρμονία στην προσωπικότητα όταν δεν την εμποδίζουμε»

 

ΠΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ

Τ’ ανθοϊάματα παρασκευάζονται σε μεγάλα γυάλινα μπολ με νερό όπου τοποθετούνται άνθη από 1 είδος φυτού, τα οποία αφήνουμε 4 ώρες στον ήλιο. Έτσι προκύπτει το ανθοϊαμα το οποίο αναμιγνύουμε με μπράντι (που χρησιμοποιείται ως φυσικό συντηρητικό ) για να διατηρηθεί και αποτελεί το μητρικό διάλυμα .

ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΑ

Αφού αποφασίσουμε ποια ανθοϊάματα θα χρησιμοποιήσουμε, ο ανθοθεραπευτής ή ο φαρμακοποιός τοποθετούν σταγόνες από το κάθε ανθοϊαμα σε ένα μπουκαλάκι 30 ml με σταγονόμετρο , που περιέχει μπράντυ και εμφιαλωμένο νερό. Έτσι παρασκευάζεται το νέο μπουκάλι ανθοϊαμάτων και ο θεραπευόμενος συνήθως λαμβάνει 4 έως 7 σταγόνες από το μπουκαλάκι της συνταγής των 30 ml , 4 φορές την ημέρα από το στόμα. Άλλες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθούν ανθοϊάματα μέσα στο μπάνιο ή σε μπουκαλάκι ψεκασμού όπου το άτομο ψεκάζει τα ανθοϊάματα στην αύρα του ή σε κάποια σημεία του σώματος.

 Η διάρκεια της ενέργειας της κάθε συνταγής που φτιάχνεται από τα μητρικά διαλύματα είναι 20 ημέρες. Κατόπιν φτιάχνεται ένα νέο μπουκάλι ανθοϊαμάτων κ.ο.κ. Κάθε συνταγή με ανθοϊάματα  είναι εξειδικευμένη ανάλογα με τη θεραπεία που επιθυμούμε να κάνουμε και είναι αντίστοιχη με την κατάσταση την οποία θέλει να θεραπεύσει ο πελάτης. 

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ

Για να καταλάβουμε πως λειτουργούν τα ανθοϊάματα θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλα γύρω μας είναι ενέργεια , απλά διαφορετικής συχνότητας. Η λειτουργία των ανθοϊαμάτων  προέρχεται από την επίδρασή τους στο συναισθηματικό και νοητικό ενεργειακό πεδίο του ανθρώπου, τα οποία επηρεάζουν την ψυχολογική και σωματική ευεξία και υγεία. 

  Οι περισσότερες ασθένειες είναι ψυχοσωματικές που σημαίνει ότι έχουν τις ρίζες τους σε συναισθηματικά - ψυχικά μπλοκαρίσματα ή τραύματα, αρνητικές νοητικές καταστάσεις, αυστηρούς όρους αξίας που έχουν ενδοβληθεί από το οικείο περιβάλλον και την κοινωνία και λανθασμένες πεποιθήσεις.

  Τα ανθοϊάματα λειτουργούν ενισχύοντας τις θετικές ποιότητες στο νου, στα συναισθήματα και στην προσωπικότητα.  Ενισχύοντας τις θετικές ποιότητες , οι αρνητικές όψεις ή η έλλειψη κάποιας θετικής ποιότητας αποκαθίσταται και η υγεία και η ισορροπία επιστρέφουν στον άνθρωπο.

  Όλοι  έχουμε πολλές ποιότητες και ως προσωπικότητες και ως πνευματικά όντα. Ο δρ. Μπαχ που δημιούργησε το 1ο σύστημα ανθοθεραπείας παγκοσμίως, περιέγραψε  38 ιάματα που απευθύνονται σε  καταστάσεις νου, συναισθήματος και ιδιοσυγκρασίας.

Αυτές είναι οι ποιότητες της αγάπης, της εμπιστοσύνης στον εαυτό, της αισιοδοξίας, της συγχώρεσης, της αντοχής στις αντιξοότητες, της αποφασιστικότητας, της ευγένειας και αποδοχής απέναντι στον εαυτό και τους άλλους.  

 Τα ανθοϊάματα μπορούν να μας βοηθήσουν με έναν ήπιο αλλά αποτελεσματικό τρόπο να απελευθερωθούμε από αρνητικά συναισθήματα και διανοητικές εντάσεις, να απαλλαγούμε από αυτοκαταστροφικά μοντέλα συμπεριφοράς, να γνωρίσουμε και να αποδεχτούμε σε βάθος τον εαυτό μας, να βελτιώσουμε τις προσωπικές μας σχέσεις κ.α.

 Η εμπειρία των τελευταίων 30 ετών από εναλλακτικούς θεραπευτές και ιατρούς, έχει δείξει  ότι μέσω της χρήσης των ανθοϊαμάτων μπορούμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στην δημιουργία  ψυχο-σωματικής υγείας και ευεξίας.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την λήψη των κατάλληλων ανθοϊαμάτων, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία, το θέμα που αντιμετωπίζεται και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ - ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ?

Τα ανθοϊάματα είναι ασφαλή στη χρήση τους και τα δίνουμε σε μωρά , ανθρώπους όλων των ηλικιών και ασθενείς με σοβαρές ασθένειες. Δεν έχουν παρενέργειες και δεν δημιουργούν εξάρτηση. Τα ανθοϊάματα δεν περιέχουν στη σύστασή τους κάποιο βιοχημικό στοιχείο.

 Επιδρούν στο συναισθηματικό και νοητικό σώμα και έτσι δεν μπορούν να ανιχνευτούν σε μοριακό επίπεδο. Η μόνη μέθοδος με την οποία μπορούμε να δούμε την επίδρασή τους στο ανθρώπινο σύστημα είναι η μέθοδος Κίρλιαν με την οποία φωτογραφίζεται η αύρα . Έτσι μπορούμε να διαπιστώσουμε δυσαρμονίες στην αύρα και να διαπιστώσουμε μετά τη λήψη των ανθοϊαμάτων την βελτίωση – θεραπεία στα ενεργειακά σώματα.

 

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΑ-ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΟΤΑΝ ΛΑΜΒΑΝΩ ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΑ

 Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα  ανθοϊάματα?

  Τα ιάματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλες τις ηλικίες ακόμη και από μωρά. Επίσης δίνονται ανθοϊάματα σε ζώα και σε φυτά. Υπάρχει μια αναλυτική λίστα των πρώτων 38 ιαμάτων που δημιούργησε ο Dr. Edward Bach, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας , ανάλογα με τις ανάγκες του.

 Παρόλα αυτά είναι βοηθητικό, όταν βρισκόμαστε σε καταστάσεις έντονου στρες/ διαδικασία ψυχοθεραπείας / δυσκολίες ή αλλαγές στην προσωπική ή επαγγελματική μας ζωή να αναζητούμε βοήθεια από ειδικευμένο σύμβουλο ανθοϊαμάτων. Η συνεργασία με έναν επαγγελματία, μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι μας συμβαίνει, να αναγνωρίσουμε το θέμα που αναδύεται και να μας υποστηρίξει σε όλη τη διαδικασία. 

Όταν παίρνω ανθοϊάματα πρέπει να κάνω κάποια συγκεκριμένη διατροφή ή να κόψω τον καφέ?

Η δράση των ανθοϊαμάτων δεν επηρεάζεται από την διατροφή ούτε από το εάν πίνουμε καφέ.

 Πρέπει να προσέχω την συντήρησή τους?

Τα ανθοϊάματα είναι καλό να τα διατηρούνε σε δροσερό μέρος και μακριά από πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και από τα κινητά τηλεφωνα.

ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ή/και ΤΗΝ ΟΜΟΙΠΑΘΗΤΙΚΗ?

Τα ανθοϊάματα συνδυάζονται με την κλασσική ιατρική, οπότε μπορεί να τα παίρνει κάποιος που παίρνει οποιαδήποτε φάρμακα αλλά και ομοιοπαθητικά. Μπορούν μάλιστα να βοηθήσουν και να επιταχύνουν την ανάρρωση και τη θεραπεία του ατόμου που τα λαμβάνει.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΔΥΝΕΔΡΙΑ ΑΝΘΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

 Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ανθοθεραπείας, ερευνούμε διάφορες πλευρές της προσωπικής ιστορίας του πελάτη , συμπεριλαμβανομένης της οικογενειακής κατάστασης, εργασίας, προσωπικών σχέσεων, σωματικής υγείας, κ.λ.π. Αυτές οι πληροφορίες μας διευκολύνουν ώστε να κατανοήσουμε τι αντιμετωπίζει το άτομο και να το βοηθήσουμε, παρέχοντάς του την κατάλληλη συνταγή ανθοϊαμάτων.

Στο τέλος της συνεδρίας , επιλέγουμε μια συγκεκριμένη συνταγή η οποία απευθύνεται στη συναισθηματική και ιδιοσυγκρασιακή κατάσταση του πελάτη.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΚΑΝ?

Στο διαδίκτυο υπάρχουν αναρτημένες πολλές περιπτώσεις μελέτης ασθενών που βρήκαν ανακούφιση σε συναισθηματικά , ψυχολογικά και ψυχοσωματικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν.

Αναφέρουμε τα εξής:

Αϋπνία – Κατάθλιψη-Κρίσεις Πανικού-Πένθος/Απώλεια-Φοβίες-Άσθμα-Βελτίωση Διανοητικής Αντίληψης-Βελτίωση Μαθησιακών Επιδόσεων-Βοήθεια σε Μαθησιακές Δυσκολίες-Βελτίωση Προσωπικών Σχέσεων-Βελτίωση Ορμονικών Λειτουργιών-Βοήθεια σε απεξάρτηση από ουσίες και άλλα.

Τα ανθοϊάματα είναι τα δώρα της φύσης για να βρούμε την ισορροπία μας σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής μας γιατί μεταδίδουν θετικές ποιότητες μέσα μας , ανεβάζοντας το επίπεδο της συνειδητότητάς μας. Μας βοηθούν να καταλάβουμε και να εκτιμήσουμε την ιδιαιτερότητά μας , να αγαπήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας και να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε τους άλλους ανθρώπους. Μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα εργαλείο για να συνδεθούμε με τα βαθύτερα επίπεδα της ψυχής μας.

Τα ανθοϊάματα είναι όπως αναφέραμε και παραπάνω μία ήπια, ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική / συμπληρωματική ενεργειακή θεραπεία.

Παρόλα αυτά δεν αντικαθιστούν την ιατρική γνωμάτευση ούτε την ιατρο - φαρμακευτική περίθαλψη.

Ο όρος 'θεραπεία' χρησιμοποιείται στις αναφορές μας για να δείξει την μεγάλη συμβολή των ανθοϊαμάτων και της πρακτικής αυτής στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος και έχει την έννοια της φροντίδας προς τον άνθρωπο.