ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

 Η κατάθλιψη είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα στις μέρες μας και θεωρείται από πολλούς η μάστιγα της εποχής μας. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει για το θέμα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη και τα ποσοστά των ατόμων που ασθενούν συνεχώς αυξάνονται . Παρόλα αυτά  η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση την οποία εάν την προσεγγίσουμε με θάρρος και ειλικρίνεια, εξετάζοντας τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν, μπορεί να γίνει ένα δώρο που θα οδηγήσει το άτομο σε μεγαλύτερα επίπεδα αυτογνωσίας, συνειδητότητας και αλλαγές που θα ανοίξουν τον δρόμο για ένα πιο λειτουργικό και χαρούμενο μέλλον. 
 
Όταν κάποιος υποφέρει από κατάθλιψη εμφανίζει τα παρακάτω τυπικά χαρακτηριστικά:
Καταθλιπτική διάθεση στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας - Αίσθημα κενού και απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για δραστηριότητες, σχέσεις , πράγματα που άλλοτε τον ενδιέφεραν ή του έδιναν χαρά - Σημαντική απώλεια ή αύξηση του σωματικού βάρους με  απότομη μείωση ή αύξηση της όρεξης αντίστοιχα - Δυσκολία στον ύπνο ή αντίθετα υπερβολική διάθεση για ύπνο - Αισθήματα αναξιότητας ή υπερβολικής ενοχής -Επιβράδυνση των σκέψεων - Αίσθημα κόπωσης- Δυσκολία συγκέντρωσης ή δυσκολία λήψης αποφάσεων - Σε σοβαρές μορφές κατάθλιψης υπάρχουν σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.
 
Η κατάθλιψη  που βιώνει κάποιος μπορεί να οφείλεται σε πιέσεις που υφίσταται από το εργασιακό,  περιβάλλον, οικογενειακό περιβάλλον αλλά πολύ συχνά έχει τις ρίζες της σε συναισθηματικά ή ψυχικά μπλοκαρίσματα / τραύματα, αρνητικές νοητικές καταστάσεις, αυστηρούς όρους αξίας που έχουν ενδοβληθεί από το οικείο περιβάλλον και την κοινωνία, λανθασμένες πεποιθήσεις κ.α.
 
Σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι περνούν φάσεις κατάθλιψης χωρίς να κάνουν τίποτα για να βοηθηθούν,συνήθως όταν η κατάθλιψη είναι ήπιας μορφής.Σε άλλες περιπτώσεις άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη αποφασίζουν να αρχίσουν φαρμακοθεραπεία με τη βοήθεια του γιατρού τους.
 
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης με εναλλακτικές μορφές θεραπείας. Οι εναλλακτικές θεραπείες αποκαθιστούν την φυσική ροή της ενέργειας στον ανθρώπινο οργανισμό , απελευθερώνουν τα μπλοκαρίσματα σε ψυχικό, συναισθηματικό και διανοητικό επίπεδο και διευκολύνουν το άτομο να επανέλθει σε ισορροπία. 
 
Μία αποτελεσματική εναλλακτική προσέγγιση τα τελευταία χρόνια είναι η θεραπεία με ανθοϊάματα. Τα ανθοϊάματα είναι υγρά ενεργειακά σκευάσματα που φτιάχνονται από άνθη φυτών και προωθούν την συναισθηματική, διανοητική και ψυχολογική ευεξία του ατόμου.
 
Τα ανθοϊάματα ανακαλύφθηκαν το 1930 από τον ιατρό και ομοιοπαθητικό dr. Edward Bach όταν άρχισε να ψάχνει για μια πιο φυσική μέθοδο που θα θεράπευε τα αίτια της ασθένειας των πελατών του και όχι τα συμπτώματα. 
 
 Έγραφε χαρακτηριστικά στα συγγράματά του ( Heal Thyself , 1931) ότι «η ασθένεια είναι το αποτέλεσμα σύγκρουσης  μεταξύ Ψυχής και Νου και μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με πνευματική και διανοητική προσπάθεια. Η ασθένεια εάν την αντιμετωπίσουμε σωστά θα γίνει αφορμή να διορθώσουμε τα λάθη μας, να αναπτυχθούμε και να γίνουμε καλύτεροι. » και «...για να έχουμε πλήρη θεραπεία είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν οι καλύτερες φυσικές μέθοδοι θεραπευτικής και παράλληλα να προσπαθήσουμε να αποβάλλουμε τα ελαττώματα του χαρακτήρα μας. Η οριστική και πλήρης θεραπεία έρχεται από μέσα, από την ίδια την Ψυχή, που ακτινοβολεί αρμονία στην προσωπικότητα όταν δεν την εμποδίζουμε»
Σύμφωνα με τη θεωρία της ανθοθεραπείας λοιπόν η απώλεια της ενότητας ανάμεσα στην προσωπικότητα  και την πνευματική μας φύση είναι η αιτία της ασθένειας σε όλες  τις εκφάνσεις της.
Τα ανθοϊάματα είναι πεμπτουσίες λουλουδιών , τα οποία εξισορροπούν συναισθηματικές & διανοητικές εντάσεις και βοηθουν στην διαχείριση καθημερινών δυσκολιών. Είναι πολύτιμοι σύμμαχοι για να αντιμετωπίσουμε θέματα κατάθλιψης, φόβων, αυτοπεποίθησης, άγχος, αϋπνίες, πένθος, ψυχοσωματικές ασθένειες, αλλά και θέματα επικοινωνίας στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην υλοποίηση επαγγελματικών στόχων κ.α.
Βοηθούν στην θεραπεία του ατόμου απελευθερώνοντας αρνητικά συναισθήματα όπως θλίψη, θυμό, ενοχή, πικρίες, απελπισία , ενισχύοντας την σύνδεση του ατόμου με την πνευματική του φύση , την προσωπική του δύναμη και τις πραγματικές του επιθυμίες. Λειτουργούν στα λεπτοφυή ενεργειακά σώματα του ανθρώπου που εκτείνονται πέρα από το φυσικό του σώμα, ενισχύοντας τις θετικές ποιότητες στο νου, στα συναισθήματα και στην προσωπικότητα.
 
Με τη μέθοδο της ανθοθεραπείας δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ανθοϊαμα που αντιμετωπίζει την κατάθλιψη αφού όλα τα ανθοϊάματα επιδρούν θετικά στον ψυχισμό , αρκεί να βρούμε τα κατάλληλα ανθοϊάματα που θα βοηθήσουν το άτομο.  
 
Πρέπει να αναφέρουμε ότι τα οφέλη της θεραπείας με ανθοϊάματα πολλαπλασιάζονται εάν ο θεραπευόμενος θελήσει να μπει στην διαδικασία της ψυχοθεραπείας / συμβουλευτικής.
 
Συνδυάζοντας τα ανθοϊάματα με τη συμβουλευτική υποστήριξη, επιλέγουμε τα ανθοϊάματα που απευθύνονται στην συγκεκριμένη συναισθηματική και ιδιοσυγκρασιακή κατάσταση του ατόμου αφού ο κάθε άνθρωπος είναι ιδιαίτερος με διαφορετικά χαρακτηριστικά και δυσκολίες. Ο θεραπευόμενος διευκολύνεται μέσω της Συμβουλευτικής και της Ανθοθεραπείας να φτάσει σε βαθύτερα επίπεδα αυτογνωσίας και να αναγνωρίσει πιο γρήγορα δυσλειτουργικά μοντέλα συμπεριφοράς.
Επίσης ενδυναμώνεται ώστε να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές που θα του επιτρέψουν να ζήσει μια ζωή πιο ικανοποιητική, χαρούμενη και πιο κοντά σε ότι τον κάνει πιο δημιουργικό και ευτυχισμένο.